top of page

De muur ...

Blz 76_edited.jpg

De Buggenhoutse klimmuur werd opengesteld in juni 1994. Hij kwam tot stand dankzij een handvol Bergpallieters van het eerste uur, de Intercommunale Olympos en het gemeentebestuur van Buggenhout. Momenteel is de muur eigendom van de gemeente Buggenhout en wordt hij beheerd door De Bergpallieters vzw, club van de KBF-Vlaanderen.

Het complex bestaat uit een hoofdtoren (16m) en 4 zijtorens (6, 8, 10 en 12m) elk verbonden met de hoofdtoren d.m.v. een 6m hoog muurtje. Dit geheel beschikt over een 100tal klimroutes, genaamd naar de 4000ers der Alpen. De verschillende klimpassen variëren qua moeilijkheidsgraad van zeer gemakkelijk (2) tot extreem moeilijk (7). Alles is voldoende behaakt, wat zowel voorklimmen als klimmen in tope-rope mogelijk maakt. De meeste routes lopen verticaal omhoog, maar het dak van de hoofdtoren vormt een balkon van zo’n 4 meter.

Eén van de zijtorentjes heeft enkele openingen, zodat er ook langs de binnenkant kan geklommen worden (speleo). Binnenin de grootste toren is een heuse indoorklimwand opgetrokken. Via de kunstgrepen kan je routes tot 20m lang klimmen. Op de ‘ijswand’, ongeveer 10m hoog, kan met stijgijzers en ijsbijlen geoefend worden. Deze wand heeft 3 hellingsgraden: 50, 70 en 80°. Verder zijn d.m.v. constructies met boomstammen routes uitgebouwd speciaal om te drytolen.

Het “massief” is uitermate geschikt om klim- en beveiligingsinitiatie te geven aan zowel beginnende klimmers als aan professionele hoogtewerkers.

De klimmuur situeert zich in een rustige, groene omgeving zodat een verpozing op de ligweide of een lekkere picknick een aangename afwisseling kan betekenen voor de klimmers en/of hun gezelschap.

Sinds september 2016 kunnen wij onze splinternieuwe refuge Jan De Maerschalk aanbieden. Een ruime multifunctionele vergaderzaal met mogelijkheid tot projectie, een unieke leswand met voorbeelden van standplaatsen, een verbruiksruimte die met een schuifwand kan afgesloten worden en gescheiden sanitair. . is eveneens vrij toegankelijk. Men kan er zich omkleden, zich verfrissen, het kleinste vertrekje bezoeken, de clubinfo raadplegen, … Je vindt er tevens verschillende dranken en versnaperingen aan zeer democratische prijzen.

 

Toegang tot de klimmuur

Check zeker onze kalender of er geen club-activiteit is gepland op de dag van je bezoek!

Klimmers kunnen een badge om de toegangspoort te openen steeds afhalen bij:

  • Sven Michiels - Bovendonkstraat 143, Buggenhout - 052 32 24 34

  • Stijn Eckeman - Kamerstraat 7, Buggenhout - 0468 12 76 57


Zij dienen - op vraag - hun Bergsportlidkaart of paspoort voor te leggen.

Opgelet: Elke klimmer dient voor het klimmen zijn gegevens op een toegangsbewijs

(omslag in de chalet) in te vullen.

 

Tarieven klimmuur

 

  • Leden De Bergpallieters vzw: gratis

  • Leden KBF & UIAA: € 5,00

  • Klimbeurt per dag: € 8,00

Reglement klimmuur

Wij verwachten van alle gebruikers van onze infrastructuur dat zij het huisreglement naleven. Dit reglement ligt ter inzage aan de refuge en de belangrijkste items vind je op de gele sticker aan de ingang en via de volgende link . 

bottom of page