Bergpallieters vieren dertigjarig jubileum van klimtoren: “Niet alleen plaats om te oefenen, maar vooral om te ontmoeten”
De Bergpallieters van Buggenhout vieren feest. Hun klimtoren op de site Platteput bestaat dertig jaar. En die is nog altijd de hoogste openlucht klimmuur van Vlaanderen. “We zetten hem graag in de kijker, want hij is de thuishaven van de club”, klinkt het.
Nele Dooms 04-10-24, 11:54
De openlucht klimmuur van de Bergpallieters mag dan al dertig jaar oud zijn, de vereniging zelf bestaat al een flink stuk langer. De club werd in 1987, meer dan 35 jaar geleden dus, opgericht. Jan De Maesschalck, Guido Abbeloos, Dirk De Maesschalck en Walter Meskens stonden aan de wieg. “Het was bij de start niet meer dan een vriendenclubje,” vertelt Jan. “Dat was gegroeid vanuit het Sint-Vincentiuscollege dat indertijd jaarlijks bergkampen in Italië hield. Er gingen dan vrijwillige begeleiders mee en na de reis bleven we zelf nog even langer om een berg van meer dan 4.000 meter hoog te beklimmen. Daar raakten we gebeten door de klimmicrobe en beslisten een bergklimvereniging op te starten. In Taverne De Pallieter werd ze officieel boven de doopvont gehouden. Het is daaraan dat de Bergpallieters dus hun naam danken.”
Precies dertig jaar geleden kregen de Bergpallieters ook hun eigen klimtoren. Die werd neergepoot op de sportsite Platteput. “Met de groei van de vereniging was de roep naar eigen klimfaciliteiten in Buggenhout immers ook steeds grote geworden”, zegt huidig voorzitter Els Van Hove. “De oprichting van de klimtoren is het hoogtepunt voor de geschiedenis van onze club. Nog altijd is de klimmuur de hoogste van Vlaanderen. Dat ze uitgerust is met alle mogelijke touwtechnische voorzieningen is een groot pluspunt. Van meet af aan is deze klimtoren onze thuishaven geworden, centraal in onze clubwerking. We mogen gerust stellen dat de bouw ervan de doorbraak van de Bergpallieters in de Vlaamse klimwereld was.”
“We starten ons jubileumfeest met een kleine tentoonstelling in de Refuge over de opbouw van de toren en ons huidige clublokaal. In de 30 jaar dat de toren bestaat, zagen we veel hoogtes passeren en gelukkig weinig laagtes. Veel van die momenten zijn vastgelegd en bewaard waardoor we over een schat aan informatie en beeldmateriaal beschikken die we graag opnieuw even bovenhalen,” vertelt Els Van Hove. “Maar deze verjaardag is ook het ideale moment om vooruit te kijken. We breiden onze club en onze grote klimfamilie graag verder uit. Iedereen is nog steeds welkom om lid te worden. We zijn vooral een buitensportorganisatie, met bijzonder veel aandacht voor veiligheid in de klim-en bergsport. In alle disciplines staan gekwalificeerde begeleiders ter beschikking. Naast opleidingen voor zoekende of geoefende rotsklimmers en alpineklimmers zetten we ook in op jeugdwerking. Zo laten we kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar op een speelse manier de klimsport ontdekken.”
Vrijwilligers
De Bergpallieters tellen op vandaag zo’n vierhonderd leden. En dat blijkt geen evidentie. “Er zijn de jongste jaren heel veel klimverenigingen bijgekomen”, zegt Van Hove. “Bergklimmen is een enorme trend. Maar in dat grote aanbod aan verenigingen is onze club wel een uniek. Bij ons draait het nog altijd rond mensen en de verhalen die ze hebben, we zijn niet commercieel. En we verwelkomen zowel beginners als gevorderde rotsklimmers en alpinisten, en ook jeugd. We hebben zelfs een wandelafdeling. En voor alle afdelingen zijn er genoeg initiators. De hele club draait bovendien op vrijwilligers.”
Het dertigjarig jubileum van de klimtoren is voor de Bergpallieters ook ideale gelegenheid om naar de toekomst te kijken. “We breiden onze klimfamilie graag verder uit”, klinkt het. “Daarom zetten we naast opleidingen voor zoekende of geoefende rotsklimmers en alpieneklimmers ook in op een jeugdwerking. Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen bij ons op een speelse manier de klimsport ontdekken. Als club ondersteunen we ook een rotswerking, die zorgt voor het veilig uitrusten en onderhouden van de rotsmassieven.”
Feest
De Bergpallieters vieren het dertigjarig bestaan van hun klimtoren dit weekend met een groot feest. “Dat is er in de eerste plaats om onze leden te bedanken”, zegt Van Hove. “Een niet-aflatende stroom van initiatieven en activiteiten door een mooi aantal enthousiaste mensen heeft onze vereniging doen uitgroeien tot een vaste waarde in het Vlaamse bergsportlandschap. De klimtoren is niet alleen de plaats waar we onze eerste klimpassen zetten of knopen leren. Ook met onze klimopleidingen scheren we letterlijk en figuurlijk hoge toppen. Maar bovenal is de toren een uitvalsbasis, waar we elkaar ontmoeten en waar onze leden en hun verhalen samenkomen. In familiale sfeer en met jong én oud gaan we dus samen rond deze toren vieren. Die steken we voor de gelegenheid zelf ook in een gepast jasje, in onze clubkleuren natuurlijk.”
De Bergpallieters mogen overigens ook burgemeester Gert Hermans verwachten op hun feest, zaterdag 5 oktober. Die zal een klimuitrusting aantrekken en zelf de klimtoren eens uitproberen. Hij treedt daarmee in de voetsporen van voormalig burgemeester Paul Van Malderen die hetzelfde deed bij de opening van de toren in 1994.
Comments